Foto's kunnen een website maken of breken

Foto's kunnen een website maken of breken

Foto’s. Wellicht het belangrijkste onderdeel van je website.

Er zijn veel zaken die in orde moeten zijn wanneer een website gelanceerd wordt. De lettertypes moeten kloppen, de kleuren moeten op elkaar afgestemd zijn en de indeling van de site moet in orde zijn. Maar al te vaak worden er sites door web designers afgeleverd die aan al deze voorwaarden voldoen maar toch ziet de site er niet goed uit. Waarom niet? Het fotowerk is belabberd van kwaliteit. En dat is jammer want goed fotowerk is ontzettend belangrijk. Het is het meest in het oog springende onderdeel van een site en goed fotowerk laat een product veel beter uit de verf komen.

Foto’s met een te lage resolutie
Misschien wel één van de meest gemaakte fouten. Men heeft nog een oude foto van een product van een vorige site en deze moet opnieuw gebruikt worden. Echter, de nieuwe site is veel hoger van resolutie en de foto’s komen er groter op te staan dan op de oude site. Het gevolg, een foto die opgeblazen wordt en er niet meer uitziet.

Tip: Bewaar van al het fotowerk dat ooit geschoten is het origineel. Hernoem de foto’s die verlaagt zijn naar lagere resoluties zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Gebruik bijvoorbeeld een toevoeging zoals foto_460px.jpeg om te herkennen dat het hier om een lagere resolutie gaat.

Foto’s die niet scherp zijn
Dit is een must voor elke foto. Een foto moet scherp zijn. Dit is zeker belangrijk wanneer het om product foto’s gaat. Het origineel moet gewoon scherp zijn. Verscherp foto’s eventueel in Photoshop maar doe dit niet met het origineel. Bewaar de foto eerst onder een andere naam en ga er dan pas aan sleutelen.

Ga zelf niet proberen als er al betere foto’s zijn.
Wanneer een site algemene informatie bevat dan is het vaak raadzaam om foto’s te kopen van het internet. Er zijn meer dan voldoende sites waar foto’s gekocht kunnen worden die van zeer hoge kwaliteit zijn. Is het bijvoorbeeld een site voor zee container transport dan is het het overwegen waard om op deze foto sites de beste beelden te zoeken met zeecontainer schepen. Een goede foto vergroot de aantrekkingskracht en geen enkele surfer zal zich afvragen of dat schip daadwerkelijk het schip is waar je mee werkt.

Laat het aan de professionele fotograaf over
Een fout die vaak gemaakt wordt is dat men het zelf wel even gaat proberen. Men heeft een product, er is iemand binnen het bedrijf die een camera heeft en men schiet de opnames van het product zelf op een tafel en een kleedje. Dat lijkt te werken maar meestal doet het afbreuk aan het product. Een goede fotograaf kun je beoordelen aan de hand van foto’s op zijn of haar portfolio website. Een professionele fotograaf heeft betere mogelijkheden zoals een studio, een technische camera en de beste belichting. Daar komt bij dat een vakfotograaf meer creatief is en betere beelden zal schieten.

Hou het fotowerk van je site dus in de gaten. Het kan je website werkelijk maken of breken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *